Kies een kat die bij u past

Voordat u een kat koopt is het belangrijk om stil te staan bij de gevolgen voor u, uw gezin en de kat zelf. Belangrijk is dat u niet alleen de leuke kanten van een kat als huisdier ziet, maar ook de verantwoordelijkheid voor de kat neemt. Niet iedereen waardeert een krolse kat. Is uw huis geschrikt voor een kat? Bedenk ook dat een kat met gemak vijftien wordt. Denkt u dat u het dier over tien jaar nog even leuk vindt?

Veel mensen denken dat katten een hele dag alleen kunnen zijn en weinig aandacht nodig hebben. Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact.

 

Kater of poes?

Over het algemeen hebben (gecastreerde) katers een rustiger temperament dan poezen. Bij de meeste rassen bestaat een verschil in uiterlijk. Katers zijn over het algemeen groter en grover dan poezen. Als je voor een kater kiest laat hem dan tijdig casteren, omdat deze kunnen gaan sproeien.

 

Katten samen met andere huisdieren

Katten passen zich over het algemeen gemakkelijk aan bij uw andere huisdieren zoals andere katten en honden. Een kat samen met vogels, vissen en knaagdieren kan problemen geven. Houdt de dieren in het begin een beetje in de gaten en haal ze uit elkaar als er een gevecht ontstaat. Het is goed als de kat een eigen plekje heeft waar hij/zij zich terug kan trekken tijdens een ruzie.

 

Kosten

Als u een kat wilt, denk dan ook eens aan een kat uit het asiel. Een asielkat kost tussen de € 35,- en € 70,-. Deze katten zijn medisch onderzocht, geŽnt en meestal gechipt door de dierenarts. Koopt u liever een raskat van een fokker, ga er dan vanuit dat de kosten tussen de € 400,- en € 700,- zijn. Als het goed is zijn deze katten geŽnt, meestal gechipt (is nog niet verplicht) en verschillende malen door de dierenarts onderzocht.

 

Verzorging

De ene kat heeft meer verzorging nodig dan andere. Sommige katten moeten minstens ťťn keer per dag geborsteld worden, andere ťťn keer in de week. Maak de kattenbak wel iedere dag schoon.

Geef uw kat iedere dag een goede en afwisselende voeding. Het is belangrijk dat uw kat iedere dag vers water krijgt. Verse melk is af te raden. Bij de meeste katten werkt dit laxerend. In de winkel kunt u tegenwoordig ook speciale melk kopen voor katten.

 

Opvoeding

Als de nieuwe kat voor het eerst in huis is, heeft hij wat tijd nodig om aan de nieuwe omgeving te wennen. Dit vraagt soms wel wat geduld.

Hieronder wat tips voor de eerste dagen dat de kat in huis is:

 • Katten zijn in het begin soms wat schrikachtig. Ze hebben dan de neiging om te vluchten. Houdt daarom ramen en deuren gesloten.
 • Iedereen is nieuwsgierig naar de nieuwkomer en kinderen kunnen de kat maar moeilijk met rust laten. Katten stellen deze goedbedoelde aandacht niet altijd op prijs en lopen weg. Laat de kat op zo'n moment gewoon z'n gang gaan.
 • Voor een kat betekent een nieuwe omgeving ook stress, met als gevolg een verminderde weerstand. Houdt de kat minstens de eerste twee maanden binnen om hem aan zijn nieuwe huis te laten wennen.
 • Om de kans op maag- en darmklachten te verkleinen, kunt u beter beginnen met de kat hetzelfde voer te geven als in het asiel of bij de vorige eigenaar.
 • Zet de kattenbak op een vaste, goed bereikbare plek en zorg dat de kat weet waar die staat.
 • Katten hebben een tamelijk onafhankelijk karakter. Geef uw kat de ruimte om zijn nieuwe omgeving te verkennen en zich thuis te gaan voelen.
 • Zodra hij binnen is, zet u hem meteen op de kattenbak. Vanaf die plaats laat u hem zelf het huis verkennen. Op die manier vindt uw kat de weg naar de bak gemakkelijker terug.

Maak de kat vanaf het begin duidelijk wat wel en wat niet mag. U kunt uw kat bepaalde huisregels aanleren, zoals geen planten opeten, behoefte doen in de kattenbak, niet in de gordijnen klimmen of aan meubels, vloerbedekking en muren krabben.

 

Tijdsbesteding

Ondanks dat katten een vrij onafhankelijk karakter hebben, vragen ze toch om behoorlijk wat aandacht. Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt. Ook willen sommige katten graag bij u op schoot liggen. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed.

 

Vakantie

Vakantie is altijd een extra zorg. Wat doet u met uw kat als u met vakantie gaat? Zorg er altijd voor dat een vakantie niet nadelig is voor de kat.
Enkele tips daarvoor:
U kunt de kat meenemen op vakantie. Bij sommige vakantieadressen mogen huisdieren mee. Gaat u naar het buitenland dan moet uw kat extra entingen hebben. In andere landen kunnen ziektes voorkomen, die in Nederland niet voorkomen, maar die wel schadelijk zijn voor uw kat. Vraag dit na bij de dierenarts. Ook gelden er in andere landen vaak andere regels dan hier.

De tweede optie is het onderbrengen van uw kat bij familie of kennissen. U moet dan wel zeker weten, dat deze mensen voldoende verstand van katten hebben en ook tijd vrij kunnen maken. Het is ook mogelijk dat u uw kat thuis laat en dat een buur of kennis iedere dag langskomt om de kat te voeren en te verzorgen.

Kunt u geen geschikte oppas voor uw kat vinden en neemt u de kat ook niet mee, dan bent u genoodzaakt uw kat in een dierenpension of asiel te laten logeren. Uw kat wordt daar ook goed verzorgd. Reserveer op tijd! Kattenpensions en asiels zijn druk bezet in de vakantieperioden.

 

Samenvattend advies bij de aanschaf van een kat

Een aantal opmerkingen waar u vooraf rekening mee moet houden:

 • Laat u goed informeren
 • Ziet het dier er goed verzorgd uit?
 • Is het ingeŽnt en eventueel gechipt?
 • Krijgt u een geldig inentingsboekje mee?
 • Past het karakter van de kat bij uw karakter?

Waar u uw nieuwe kat koopt ligt helemaal aan uw eigen wensen. Wilt u persť een raskat, dan gaat u naar een erkende fokker. Bij de rasverenigingen is informatie verkrijgbaar over betrouwbare fokkers. Ga niet zomaar af op een advertentie in de krant. Helaas zijn er een stijgend aantal broodfokkers die niet naar het welzijn van het dier kijken, maar die alleen zoveel mogelijk geld willen verdienen.